Tuvalet Eğitimi

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tuvalet eğitimi köpek eve ilk geldiği andan itibaren başlamalıdır. Bu durumda köpek eve geldiği zaman köpeğinizin yeri mutlaka hazır olmalıdır. Tuvalet eğitimi bir uzmanla beraber evin şartları doğrultusunda hazırlanacak bir programın dikkatle uygulanmasını kapsar. Bir köpek kendisine gösterilmeden doğru ve yanlış yeri ayırt edemez. Bu nedenle köpek sahibi köpeğine tuvalet eğitimi için uygun bir zemin oluşturmalıdır. Aksi taktirde yanlış methodlar oluşturulursa köpeğinizin tuvalet eğitimi sandığınızdan çok daha uzun sürebilir.

Tuvalet eğitimi insanların en çok karşılaştığı problemlerden biridir. Fakat insanlar daima olaya kendi açılarından hep kolaya kaçmak istemelerinden dolayı bu problem büyümektedir. Oysa en kolay daima doğru olanı yapmaktır. Doğru olan şudur. Köpek tuvaletini nereye yapmayı sever? Elbette toprağa.

Önce elimize kağıdı kalemi alalım ve gözlemeye başlayalım.

Yemeği ve suyu verdik. On dakika bekledik. Yedi veya yemedi kaldırıyoruz. Doğru parka ve bu arada da kaçta yemek verdiğimizi yazıyoruz. Daha sonra büyük tuvaletini kaçta yaptığına dikkat edip yazıyoruz, (küçük tuvaleti de) Daima düzenli yemek ve su verin. Önünde yemek ve suyu tutmayın. Düzensiz yiyen ve içen canlının da düzensiz tuvalet ihtiyacı olur. Zaten bir yaşından sonra günde bir defa yemek yiyecek ve tuvaletini de belli zamanda uygun yere yapacak. Saatleri yazmamızdaki amaç o saatte uygun yerde olmanız için ve ne zaman ne yapacağınızı önceden bilmeniz için. Zaten siz düzenli yemek sistemini dakik olarak uyguladığınız sürece onunda düzeninin sağlamış olursunuz. Yeter ki siz saatinde beslenme ile gezi programını yapın.

Evde “yavru kafesi” eğitimi veriyorsanız tuvalet eğitimi daha kolay ve güvenilir bir yöntemle kontrol altına alınacaktır. Yavru su içtikten ya da yemek yedikten sonra sindirim sistemindeki bu ek baskı nedeniyle tuvalet yapma ihtiyacı duyacaktır.

  • Her yemek ve sudan sonra yavruyu belirlediğiniz tuvalet noktasına götürün.
  • Uzun süreli aktif oyun sonrası tuvalete bir ziyaret yine gerekli olabilir.
  • Geceleyin yatmadan önce mümkün olduğunca geç bir saatte yavruyu kafesinden çıkarıp yine tuvalete götürün.
  • Sabahlar mümkün olduğunca erken yavruyu dışarı çıkarın. Bağırsakları üzerindeki kontrolü güçlendikçe daha düzenli uykuya kavuşabilirsiniz.
  • Yavru evdeyken gün içinde planlı dışarı çıkışlar sağlayın
  • Yavrunun vücut dilini okumayı öğrenin:
    1- Köpeğin yüzündeki genel bir rahatsızlık ya da endişe ifadesi
    2- Tek bir noktanın üzerinde daireler çizme
    3- Kapının önünde beklemesi ya da dolaşması
    4- Ağlayıp, sızlanması ve kapıya doğru koşarak dikkatinizi çekmesi
    5- Çömelir pozisyona geçmesi
  • Yavru eğer bekleyemezse sakince yavruyu kucaklayıp tuvalet alanına götürün ve orada işini bitirmesini bekleyin.
Herşey bitince onu ödüllendirin.
  • Kazanın gerçekleştiği noktayı kimyasal temizleyicilerle temizleyin.
  • Yavruya tuvalet alanındayken asla bağırmayın. Burası bol övgü alması gereken bir yerdir.
  • Alsa burnunu pisliğinin içine sürtmeyin.
  • Asla yavruya eliniz ya da gazete ile vurmayın. Bu sizden korkmasını sağlarken öğrenmesini yavaşlatacaktır.
  • Yavru halınızı ıslatırken ona bağırmak boşunadır. Elinizi çırparak ya da sert bir “Hayır” ile yavrunun dikkatini dağatabilirsiniz. Yavruyu hemen alıp dışarı çıkarın. İşini doğru yerde gördüğünde onu ödüllendirin.
  • Ev yemekleri ve abur cuburdan kaçının. Sindirilebilirliği yüksek bir köpek maması tuvalet düzenini koruyacak aynı zamanda kazaların temizlenmesini kolaylaştıracaktır.
  • Yemeğini tüm gün bull terrierinizin önünde bırakmayın.
  • Kafesinin içine yiyecek şeyler koymayın. Bırakın burası dinlenecek bir yer olarak kalsın.
  • Uzun süre bull terrierinizi kafesinde tutmayın. Bu, onu kafesini yani içgüdüsel olarak temiz tutması gereken uyuduğu yeri pisletmesine neden olacaktır.
  • Tuvalet eğitiminde ailecek tutarlı olun.
  • Duvarla çevrili bir bahçeniz olsa da bull terrierinizi sadece dışarı bırakıp işini halletmesini ummayın. Ona yol gösterip ödüllendirin.
  • Oyun, yavru tuvalet alanını kullanmadan önce başlamamalıdır. Dışarı çıkış oyundan çok başta tuvalet ihtiyacını karşılamak anlamına gelmelidir.
  • Köpekler içgüdüsel olarak uyudukları ve yemek yedikleri yeri temiz tuttuklarından yiyecek ve tuvalet alanları birbirinden uzak tutulmalıdır.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Yazar Hakkında

20.10.1980 yılında doğdu. 1995 yılında bir köpek eğitim merkezinde köpek eğitim mesleğine başladı. 1998 yılında Academy Dog Kennels köpek eğitim merkezinden sertifika aldıktan sonra Bursa Gemlikte göverine askeri veteriner okulu’nda devam etti. 2002 yılından itibaren evinizdeegitim.com projesine başlayarak Türkiye’de ilk olarak evde köpek eğitimine başlayan kişi oldu. Meslek hayatında çok sayıda köpek eğitimine imza atarak tecrübesine tecrübe katmış ve mesleğinin zirvesinde bir köpek eğitmeni olarak kariyerini devam ettirmektedir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yorum bırakmak ister misiniz?

Arayın
WhatsApp chat