Köpeklerde Çiğneme Davranışının Anlamı

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Çiğneme/Kemirme Davranışı Neden Olur?

Çiğneme ve kemirme davranışı, yavrunun normal araştırmacı hareketlerinden biridir. Genç köpekler, objeleri çiğneyerek, sertliğini ve lezzetini anlarlar. Özellikle 3-4 haftalıkken başlayan çiğneme, onlara oynamak kadar zevk verir. Ayrıca dişler çıkarken diş etlerindeki kaşıntıyı önler ve çene ile dişlerdeki bağların gelişmesi üzerine olumlu etkisi vardır. Bazı köpek ırkları kemirmeye daha yatkın olabilir (örneğin Golden Retriever). Özellikle köpek enerjisini başka türlü karşılayamıyorsa çiğneme/kemirme davranışı kaçınılmazdır. Hayatlarının her döneminde ağızları ile bir şeyler taşımaları da doğal bir davranıştır.

Daha yaşlı köpeklerin çiğnemesi de normaldir. Ancak bazen bunun nedeni bir hastalık olabilir. Köpeğin dişleri ya da diş etleri ağrıyor olabilir ya da tam tersine böyle bir ağrı varken hiçbir şey çiğneyemez. Bazı durumlarda çiğneme, sıkılma ya da heyecana tepki olarak yapılır.

Uygun Çiğneme Oyuncakları Nelerdir?

Küçükken çiğnemeleri için verilen oyuncaklara benzeyen maddeleri büyüdüklerinde de çiğnemek isteyebilirler. Bu nedenle sandalyenin minderlerini kemirmesini istemiyorsanız yavruyken köpeğinize o materyalden yapılmış oyuncaklar vermeyin. Yavruyu ip, sicim ve benzeri cisimlerle oynatmayın. Çünkü yavru köpek bu cisimleri elbiselerde kullanılan maddelerden ayıramaz. Yavrunun çiğnemesi bir ihtiyaçtır. Bu yüzden yavruya çiğnemesi uygun olan cisimler bulun ve onları çiğnediğinde onu övün. Eğer belli bir çiğneme kemiğine ya da oyuncağına ilgi duyuyorsa onu hemen temin edin. Şayet yavru bunu reddederse maddenin oyuk bir yerine peynir veya sevdiği bir yiyeceğin parçasını koyabilirsiniz. Daha ilerde çiğneme kemiklerinin arasına daha büyük ve gerçek kemikler de katabilirsiniz. Vereceğiniz kemikleri (tavuk kemiği veya tüm hayvanların kaburga kemikleri hariç) mutlaka kaynatarak veriniz.

Çiğnemesini İstemediğiniz Bir Eşya Olduğunda Ne Yapabilirsiniz?

Yavru bazı oyuncakları atıldığında geri getirmeyi öğrenmişse onu yanlış bir cismi çiğnerken gördüğünüzde hayır diyebilir ve ilgisini dağıtmak için bu oyuncaklardan birini atarak getirmesini sağlayabilirsiniz. Burada yeterli başarıyı gösteremiyorsanız çiğneme esnasında içi bozuk para dolu bir kutuyu sallayarak dikkatini çekebilir ve çiğnediği nesneyi alabilirsiniz. Köpeğin çevresine onun ilgisini çekebilecek şeyler yerleştirilmesi köpeğinize daha fazla egzersiz yaptırmanıza ve ona daha fazla vakit ayırmanıza vesile olabileceği gibi sıkıntıdan kaynaklanan çiğnemeyi engellemede de faydalı olacaktır.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Yazar Hakkında

20.10.1980 yılında doğdu. 1995 yılında bir köpek eğitim merkezinde köpek eğitim mesleğine başladı. 1998 yılında Academy Dog Kennels köpek eğitim merkezinden sertifika aldıktan sonra Bursa Gemlikte göverine askeri veteriner okulu’nda devam etti. 2002 yılından itibaren evinizdeegitim.com projesine başlayarak Türkiye’de ilk olarak evde köpek eğitimine başlayan kişi oldu. Meslek hayatında çok sayıda köpek eğitimine imza atarak tecrübesine tecrübe katmış ve mesleğinin zirvesinde bir köpek eğitmeni olarak kariyerini devam ettirmektedir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Arayın
WhatsApp chat