Bebekler ve Köpekler

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Eve yeni bir üyenin gelecek olması değişim sürecini de beraberinde getirir. Evlerinde köpekleri olan anne baba adayları minik dostlarını da düşünerek, bu yeni düzene geçiş döneminde daha farklı plan ve program uygulamak zorunda kalırlar.

Genel olarak köpekler evdeki bu değişimlere çok kısa sürede uyum gösterirler. Bu  geçiş sürecinin sağlıklı tamamlanması için düzgün planlama ve mantıklı uygulama gereklidir.

Hamilelik Dönemi

Hamileliğiniz süresince köpeğiniz sizdeki tüm fizyolojik değişimlerin şaşırtıcı derecede farkındadır ve normal dışı olan bu gelişimleri yakından takip eder. Size karşı daha şefkatli ve daha fazla koruyucu davrandığını fark edebilirsiniz.

Doğumdan Kısa Bir Süre Önce

Doğuma yakın zamanlarda evin düzeni değiştiği için köpeğinizde merak uyanır ve durumu algılamaya çalışır. Minik dostlarımız için evdeki yaşam alanlarının daralması ve bir takım kuralların değişmesi söz konusuysa bu aşamalar daha önceden kademeli olarak uygulamaya koyulmalıdır. Örneğin bebeğin odasına giriş yasağı uygulaması bebek eve gelmeden önce başlatılmalı ve gerekirse kapıya paravan olarak bebek kapısı koyulmalıdır. Bu sayede yeni düzene alışmaya başlayan köpeğiniz yeni kuralları bebeğinizle ilişkilendirmeyecektir.

Doğum ve Lohusalık Dönemi

Anneyle bebek için çok önemli olan doğum ve  lohusalık döneminde çiftlerin ilgi odaklarının değişmesi normaldir. Ancak bu dönemde evdeki minik dostunuz üzerindeki ilgi de çok fazla azaltılmamalı ve günlük rutinler bozulmamalıdır. Gerekirse günlük bakım, beslenme ve gezdirme konularında  köpeğinize yakın olan aile fertlerinden destek istemekten çekinmeyin. İmkanlar dahilindeyse, köpeğinizin günlük egzersizlerinin bozulmaması için profesyonel köpek gezdiricisi tutmak çok daha iyi olabilir.

Bebeğin Eve Getirilmesi

Köpeğinizin bebekle ilk karşılaşması, bebeği sunuş şekliniz çok önemlidir. Köpeğinizin bebeğin evdeki konumunu doğru algılama süreci, bu ilk temas ile başlar. Bebek eve gelir gelmez köpeğinizin onu koklamasına izin verin ve ödüllendirin. Bu sayede sonradan oluşabilecek kontrolsüz bir merak halini önlemiş olursunuz.

İki farklı türün ilk karşılaşması adını verdiğimiz bu süreçten sonra minik dostunuz eve gelen yeni üyeyi izlemeye alır ve aile içindeki konumunu algılamaya çalışır. Dünyadaki her şey gibi aile içi ilişkiler de denge üzerine kuruludur. Dengenin bozulması minik dostlarımızda da bir takım davranış değişimlerine neden olacaktır.

Yeni bebek eve geldiğinde dengeler korunmazsa birinci çocuk ikinci çocuğa nasıl tepkiler veriyorsa aynı kurallar iki farklı tür için de geçerli olacaktır. Sevgi ve ilgi dengelenmeli ve dostunuzun günlük yaşantısı çok fazla değiştirilmemelidir.

Sağlık ve Hijyen Kuralları

Aşıları ve periyodik parazit tedavileri yapılan bakımlı ve sağlıklı bir köpek bebeğinizin sağlığı açısından bir risk oluşturmaz.

Ev ve bebek odasıyla ilgili hijyen kuralları:

  • Minik dostumuzun bebek odasına girişi yasaklanmalı, gerekirse bebek kapısı koyulmalıdır.
  • Bebeğin oyuncaklarıyla temasının engellenmesi özellikle oral dönemdeki bebekler için oldukça önemlidir.
  • Tüy bakımı ve gerekliyse traş uygulaması yapılmalıdır.
  • Dışarıdan gelen minik dostlarımızın patileri uygun şekilde temizlenmelidir.

İleri dönemlerde bebeklerin bağışıklık sistemi kuvvetleneceğinden alınan önlemler kademeli olarak değişebilecektir.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Yazar Hakkında

20.10.1980 yılında doğdu. 1995 yılında bir köpek eğitim merkezinde köpek eğitim mesleğine başladı. 1998 yılında Academy Dog Kennels köpek eğitim merkezinden sertifika aldıktan sonra Bursa Gemlikte göverine askeri veteriner okulu’nda devam etti. 2002 yılından itibaren evinizdeegitim.com projesine başlayarak Türkiye’de ilk olarak evde köpek eğitimine başlayan kişi oldu. Meslek hayatında çok sayıda köpek eğitimine imza atarak tecrübesine tecrübe katmış ve mesleğinin zirvesinde bir köpek eğitmeni olarak kariyerini devam ettirmektedir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yorum bırakmak ister misiniz?

Arayın
WhatsApp chat