Yaz Sıcaklarına Dikkat! Sıcak Çarpmalarında (Hipertermi) Yapılacaklar

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Yazın sıcak havalarda minik dostlarımızın karşılaşabileceği ciddi problemlerin başında sıcak çarpmaları gelmektedir. Kedi ve köpeklerin derilerinde insanlardaki gibi ter bezleri olmadığı için pati altlarından ve burun aynasından terleyebilirler. Ancak sıcak havalarda vücut ısılarını regüle etmeleri için bu terleme yüzeyleri yeterli olmaz ve hararetlerini ağız yoluyla dışarı yansıtırlar. Sıcak havalarda veya aşırı egzersiz yaptıklarında ağızlarını açarak dillerini dışarı çıkartıp hararetli solunuma geçmeleri bu nedenledir.

Sıcak havalarda güneş altında veya kapalı araç içerisinde bırakılan dostlarımız ortamın ısısının yükselmesi sonucu hararetlerini bu bahsettiğimiz yollarla da dışarı yansıtamazlar ve vücut ısılarının hızla yükselmesi sonucu kısa bir sürede hayati tehlikeyle karşı karşıya kalırlar. Zamanında müdahale edilmezse bu durum dostumuzun hayatına mal olabilmektedir.

Zorunluluk söz konusu olmadığı sürece dostlarımızı sıcak havalarda kısa süreli de olsa araçların içerisinde veya direk güneş altında bırakmamalısınız.

Zorunluluk halinde aracı veya dostunuzu gölge bir alana almanız, camları hafif açarak yeterli hava akımını sağlamanız onun sağlığı açısından önemlidir. Özellikle sıcağın gün içinde etkisini arttırdığı 11:00-16:00 saatleri arasında köpeklerinizi serin yerde tutmaya ve dışarı çıkarmamaya özen gösterin. Daha çok sabah serinliğinde ve akşam serinliğinde gezdirmelisiniz. Kediler yaşadıkları ortamda kendileri için en uygun alanı bulup sıcaktan kendilerini korurlar.

Sıcak havalarda; aşırı egzersiz, tuz ve/veya su alımının azlığı, obezite, kısa tüy yapısı, kısa burunlu anatomik yapı (Buldog, Boxer gibi brahiyosefalik ırklar), hipertiroidizm, yaşa bağlı duyarlılık sıcak çarpmasının nedenleri ve oluşumuna zemin hazırlayan risk faktörleridir.

Dostumuzda hızlı solunum, dilin dışarı çıkması ve aşırı salya vücut ısısının arttığını gösterir. Göz ve konjuktivalarda aşırı kırmızılık dikkati çeker.

Bu semptomlar görüldüğünde ve ısı çarpmasıyla ilgili durum tesbit edildiğinde;
  • Hemen hava sirkülasyonu olan serin bir yere alınmalı
  • Su içme isteği olacağından çok soğuk olmamak kaydıyla az miktarda su verilebilir
  • Vücut ısısını düşürmek için çok soğuk olmayacak şekilde duş yaptırmalı veya ıslak havluyla üzeri örtülmeli
  • Veteriner hekiminize durumuyla ilgili bilgi vermelisiniz.

Durumun geç fark edildiği durumlarda çok hızlı gelişen şok durumunun ardından solunum ve kalp durabilir. Bu gibi ağır durumlarda hasta en yakın veteriner acil müdahale ünitesine götürülmelidir. Hastanın hızlı nakli sırasında vücut ısısını düşürmek için gerekli işlemler yukarıda belirtildiği gibi yapılmalıdır ancak bilinçsiz olacağı için su içirmeye çalışmamalısınız.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Yazar Hakkında

20.10.1980 yılında doğdu. 1995 yılında bir köpek eğitim merkezinde köpek eğitim mesleğine başladı. 1998 yılında Academy Dog Kennels köpek eğitim merkezinden sertifika aldıktan sonra Bursa Gemlikte göverine askeri veteriner okulu’nda devam etti. 2002 yılından itibaren evinizdeegitim.com projesine başlayarak Türkiye’de ilk olarak evde köpek eğitimine başlayan kişi oldu. Meslek hayatında çok sayıda köpek eğitimine imza atarak tecrübesine tecrübe katmış ve mesleğinin zirvesinde bir köpek eğitmeni olarak kariyerini devam ettirmektedir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yorum bırakmak ister misiniz?

Arayın
WhatsApp chat